Met welk programma kun je het beste muziek produceren?

DJ School Nederland krijgt regelmatig de vraag met welk programma je het beste elektronische muziek kunt produceren. Er bestaan geen “slechte” programma’s. Het is afhankelijk van wat jij prettig ervaart om mee te werken. In een introductie les produceren kunnen wij jou laten zien wat de mogelijkheden zijn en daarna bepaal je zelf wat je keuze wordt als producer programma. Wat we je wel kunnen vertellen op voorhand zijn de ervaringen van de afgelopen 12,5 jaren dat DJ School Nederland bestaat!

We geven les aan totale beginners, gevorderden en zeer gevorderden in alle leeftijden. Je hoeft niet over speciale voorkennis of apparatuur te beschikken om bij ons een workshop op opleiding te volgen.

Hieronder zullen we een kleine uitleg van de producer programma’s geven;

De meeste personen die een Windows besturingssysteem hebben kiezen voor FL Studio, ook wel Fruity Loops of Fruity Studio genoemd. Dit is onder onze persoonlijke begeleiding zeer gemakkelijk te leren. Na het volgen van een sessie van 2 uren ben jij al veel sneller dan wanneer je zelf gaat uitproberen zonder dat je weet wat je aan het doen bent. De tweede keuze op Windows is Ableton Live. Ableton werkt op zowel Windows als Apple (Mac).

Alle personen die een Apple computer hebben (bijvoorbeeld een iMac, Macbook Pro of Mac Mini) kiezen allemaal voor Logic Pro X. Eventueel in een later stadium van produceren in combinatie met Ableton of Ableton erbij als tweede programma voor het snel bewerken van loops en samples.

Studio One is vrij nieuw en werkt ook op beide besturing systemen. Wij geven hier ook privé les in maar zien nog geen keuze meerderheid in dit programma ten opzichte van eerder genoemde programma’s.

Een muziek genre is niet gebonden aan een bepaald programma. Wel merken we dat bij EDM, Hardstyle en Hardcore veel FL Studio of Logic Pro gebruikt wordt. Voor Hip Hop en R&B koopt men vaak een hardware product genaamd “The Maschine”. 

TOP 5 KEUZE LIJST VOOR MUZIEK PRODUCEREN

  1. FL Studio / Fruity Loops
  2. Logic Pro X
  3. Ableton / Ableton Live
  4. Cubase
  5. Garageband

Wat kun je het beste doen wanneer je nog niets hebt aangeschaft? 

Wij adviseren je om eerst je budget te bepalen wat je voor je nieuwe hobby en/of beroep “over” hebt. De eerste aanschaf is het hoogste, hierna heb je er natuurlijk lang plezier van. Een nieuwe computer, Windows of Apple is de belangrijkste keuze! Op Windows kun je in de regel geen Apple software werkend krijgen. (uitzonderingen daar voor de zeer technische IT-ers die dit lezen) Andersom; op Apple kun je wel (zonder al te technisch te zijn) Windows software EN Apple software werkend krijgen en zal goed blijven werken.

Er bestaan fabels dat Apple véél duurder is in aanschaf en “moeilijker” is; DIT IS NIET WAAR! Een goede Apple computer heeft ongeveer dezelfde aanschafprijs als een goede Windows computer. Hou in je achterhoofd dat de gehele “Grafische sector” en het merendeel van de muziekbranche werkt met Apple. Dit is niet zomaar. Bedenk dat elke computer die je opnieuw gaat kopen en die geschikt is om muziek te gaan produceren, ongeacht Windows of Apple, ongeveer rond de € 800,- / € 1.000,- als nieuwprijs kost. De keuze zal altijd persoonlijk blijven net zoals met het kiezen van een merk en type telefoon.

Na de aanschaf van je computer en software is het ook handig om een (klein) usb keyboard (vanaf ongeveer € 99,-) aan te schaffen voor het besturen van plugin-ins / instrumenten. Het is niet perse nodig om piano te kunnen spelen, we kunnen je ook handige manieren leren om melodieën te maken met of zonder keyboard. Privé les in produceren is ook een must! Je kunt wel zelf wat basic dingen uit proberen maar wanneer je echt serieus bent en wilt weten wat je precies aan het doen bent raden we aan om een aantal lessen te volgen bij ons. Vul ons contact formulier in wanneer je gebruikt wilt maken van onze diensten.  (Vanaf € 175,-)

DJ School Nederland verkoopt GEEN DJ en Producer apparatuur. Wel delen we graag onze ervaring en weten we goede adressen om de juiste (basis) apparatuur aan te kunnen schaffen, advies krijg je tijdens een van onze lessen.

Wil je echt zeker weten wat bij jou past voordat je tot een aankoop over gaat? Volg dan een introductie les van 2 uren privé les produceren dan kun je beide systemen in onze studio’s uitproberen! 

Lees meer over onze producer opleidingen en workshops. 

FL Studio (eerder bekend als FruityLoops) is een computerprogramma van het Belgische bedrijf Image-Line Software waarmee muziek kan worden geproduceerd, gemixt en opgenomen. Dit gebeurt door middel van generators zoals VST-plug-ins opgenomen met MIDI, maar er kunnen ook .wav- en in de laatste versie ook .mp3- en .ogg-bestanden geïmporteerd worden.

FL Studio is een patroongebaseerde sequencer, waarbij een componist stap voor stap zijn muziek opbouwt.

De software concurreert voornamelijk met loopgerichte DAWs als, Reason, Steinberg Sequel en Ableton Live en in mindere maten met andere DAWs als Cubase, Protools en Logic. Er zijn verschillende versies van te koop, zowel goedkope voor hobbyisten als wat duurdere voor professionals.

FL Studio wordt onder meer gebruikt bij de productie van elektronische dansmuziek.

Onder andere Basshunter, Afrojack, The Partysquad, Avicii, Laidback Luke, Erik Arbores, Mike Oldfield, Porter Robinson en Martin Garrix gebruiken FL Studio als DAW.