MIDI KEYBOARD
Hoe kies je een midi keyboard wat bij jou en jouw beschikbare budget past? Deze vraag krijgen we regelmatig op de DJ School Nederland. Een midi keyboard is natuurlijk niet iets onmisbaars, veel mensen “tekenen” melodieën met een muis, via hun toetsenbord of trackpad. Toch is het een van de meest geliefde items in een (home) studio. DJ School Nederland heeft midi keyboards van Native Instruments, deze liggen in het hogere segment qua look en feel en ook op het gebied van prijs. Natuurlijk hebben wij ook andere merken geprobeerd en M audio en Akai zijn goede alternatieven. Onze voorkeur ligt echter bij Native Instruments keyboards.
Wij hebben wat tips met links zodat je zelf een keuze kunt maken:
EXTRA FUNCTIES
Als het gaat om de functies is er ook een hele wereld te ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan aanslag gevoelige drumpads, draaiknoppen/rotaries, faders, LCD schermen… Tegenwoordig zie je midi-controllers met de meest uiteenlopende mogelijkheden.
Toets aanslaggevoeligheid
Bijna niet meer weg te denken, maar sommige instapmodellen hebben dit niet standaard. De aanslaggevoeligheid kan meer leven blazen in de partijen die je inspeelt, maar kan ook een nadeel zijn als je alleen maar hihats wilt inspelen met hetzelfde volume.
Drumpads
Daarom kies je dan voor een controller waar drumpads op zitten. Deze zijn vrijwel altijd aanslaggevoelig en zo kun je lekker los gaan op de drumpartijen! Als je dan ook nog bijvoorbeeld de controle wilt hebben over een filter, is misschien de AKAI MPK Mini MK2 wat voor je. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere fabrikanten zoals Arturia en M-Audio die ook prachtige controllers maken met vergelijkbare functionaliteit.
Toetsmechanisme en toets gewicht
De echte purist kijkt natuurlijk naar de toets zelf, wat voor gevoel de aanslag van de toets geeft. Studiologic SL73 Studio of Native instruments Kontrol S88 MK2 zijn bijvoorbeeld keyboards van dit hogere kaliber. Ze maken gebruik van FATAR technologie. Het FATAR mechanisme bootst het traditionele model van de hamer na, waardoor de toetsen ook aanvoelen als bijvoorbeeld een echte vleugel. Enige nadeel is dat deze instrumenten – zoals je ze wel kunt noemen – vaak geen extra drumpads hebben, omdat ze echt gemaakt zijn om langdurig op te spelen.